Restauratie Kamp 82 Amersfoort

Kamp 82

Kamp 82, een bierbrouwerij?

Kamp 82 is een winkel-woonhuis uit de 18e eeuw. Het pand heeft één bouwlaag met een schilddak waarvan de nok haaks op de Kamp staat. Kenmerekend zijn de zesruits vensters, rechts gekoppeld met een deur met bovenlicht.
Bij de restauratie werd een stookplaats opgegraven bij Kamp nr. 82. In de Amersfoortse bodem waren door de archeologische dienst al eerder acht vondsten van een dergelijk type ovenconstructie gedaan. De vorm is onderling goed vergelijkbaar: een ronde vloer van bakstenen met in het midden een rechthoekige stookgang. De doorsnede van de ronde vloer is meestal zo’n 1.5 m, alleen de stookvloer van Kamp 82 is veel groter: 2.5 m. De datering van de stookplaatsen loopt van de 14de eeuw tot het begin van de 16de eeuw , de meeste zijn 15de eeuws. Het vermoeden bestaat dat het hier om een bierbrouwoven zou kunnen gaan.
Een handje vol verkoolde zaden, gevonden bij de stookplaats achter Kamp 82, geeft uiteindelijk de ondersteuning theorie

In overleg met de eigenaar van het pand is besloten het stookplaatsje ook ná de restauratie voor winkelend publiek zichtbaar te maken. Hiertoe is in de begane grondvloer een beloopbare plaat van gelaagd glas aangebracht zodat de stookplaats er onder zichtbaar blijft voor winkelend publiek.
stookplaats bierbrouwerij

zo zag het pand er ooit uit

zo zag het pand er ooit uit

<

Gerelateerde projecten