Kamp 42 te Amersfoort

Rijksmonument Kamp 42 te Amersfoort

Rijksmonument Kamp 42 te Amersfoort

Kamp 42 zijgevel vóór de renovatie Kamp 42 vóór de restauratie Kamp 42 historie Kamp 42 bovenlicht voordeurKamp 42 oud raamkozijn

‘’De Rustende Landman’’ Kamp 42, hoek Oliesteeg 2-4-6:

Geschiedenis van het pand:
Uit het stadsarchief: “Amersfoort is niet rijk aan oude gevelstenen, uithangborden of glazen. Maar hier achter de lindeboom voor Kamp 42 (tabakskwekerij en winkel) bevond zich 137 jaar lang een prachtig uithangbord, 2 charottes en een mooi bovenlicht, voorstellende “De Rustende Landman”, rokend uitrustend op een platte kruiwagen, “stoomtabaksfabriek anno 1823 W.A. Uylenbroek”.
Deze was zelf tabakskerver en zijn vrouw Gijsbertje Spaan likeurstookster. Beide neringen bleven na hun huwelijk in Kamp 42 uitgeoefend. En aan hun twee dochters gaven zij later bij haar huwelijken eenzelfde gecombineerde zaak, nl. in de Bloemendalsestraat 2 en Kamp 42, elk met eenzelfde bovenlicht, dat op Bloemendalsestraat bij de familie Bosselaar in de voordeur nog steeds aanwezig is.
Alleen de besognes werden later zowel op de Kamp (in 1940) als op Bloemendal (in 1918) beperkt tot één van de vroegere twee. De familie Bosselaar ruimde de tabaksaffaire op en de familie Kleber de drankzaak, zodat toen twee verschillende bedrijven dezelfde handelsnaam droegen, nl. De Rustende Landman.”

Restauratie:
Het gehele pand bevond zich in een deplorabele staat van onderhoud. Met behulp van architect J. den Hartogh is een restauratieplan opgezet en is het complete pand zowel in- als uitpandig gerestaureerd tot winkelpand met 5 appartementen.

Overzicht

Dit rijksmonument was een bouwval en is geheel gerestaureerd tot winkelruimte met 5 appartementen

Diensten

Renovatie, verbouwen

Vaardigheden

Bedrijfspand renovatie/restauratie

Gerelateerde projecten