Smallepad 13-15 te Amersfoort

DSC_2668_Oude_station_Gert_Wagelaar_120412
stat26a
Restauratie Smallepad 13-15:
De Nederlandsche Centraal Spoorweg Maatschappij (NCS) werd in 1860 opgericht om een nieuw aan te leggen spoorlijn van Utrecht naar Zwolle te exploiteren. De architect Nicolaas J. Kamperdijk (1815-1887) ontwierp voor deze lijn drie typen stationsgebouwen in vroeg eclectische stijl. Het grootste type werd gebouwd in Amersfoort, Nijkerk, Harderwijk en Kampen. Het voormalige station in Amersfoort dateert uit 1863. Het werd in 1875 aan weerszijden in dezelfde stijl vergroot, toen ook de Hollandsche IJzeren Spoorweg Maatschappij (HIJSM) het gebouw ging gebruiken voor haar nieuwe Oosterspoorlijn van Amsterdam naar Zutphen. Het station bleef tot 1902 als zodanig in gebruik. In dat jaar opende de HIJSM een nieuw station aan het Stationsplein. Het oude station heeft achtereenvolgens dienst gedaan als locatie voor het seinwezen en werkplaats voor wissels en bovenleidingen. Het pand is een rijksmonument.
In 2003 is het pand door het Bouw- en aannemersbedrijf Ossendrijver aan de binnen- en buitenzijde geheel gerestaureerd en verbouwd tot kantoorruimte.
Architectenbureau Jonkman & Klinkhamer heeft het restauratieontwerp uitgetekend.

Een grote uitdaging waren de geluidoverlast en trillingen door het frequente treinverkeer vlak langs het pand. Het geluid- en trillingsnivo in het pand moesten worden gereduceerd tot een werkbaar binnenklimaat, hetgeen een grote uitdaging was omdat het karakter van het pand niet mocht worden aangetast. Uiteindelijk is gekozen voor een ‘’doos-in-een-doos’’ constructie waarbij het pand aan de binnenzijde geheel is geïsoleerd met een trillingarme vrijdragende binnenschil. Daarbij zijn onder andere voorzetramen van maar liefst 2500 x 5000 mm toegepast.
In de afgelopen decennia was het oorspronkelijke zinken dak uit bezuinigingsoogpunt vervangen door bitumineuze dakbedekking. Tijdens de restauratie is de gehele kapconstructie weer voorzien van een nieuw zinken roevendak.

Ook de monumentale wagon is geïsoleerd en omgebouwd tot kantoorruimte, met respect voor het historische aanzien.

Smallepad 13-15 raamdetailSmallepad 13-15 historieSmallepad 13-15 historie 3Smallepad 13-15 historie deel 2

Gerelateerde projecten